AKP Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar “Bu iktidar olmasaydı 20 yıl siz yiyecek ekmek bulamazdınız” demiş. Bu söz üzerine aldı beni bir düşünce. Hoş daha önce mecliste de “kuru ekmek yiyorsa karnı tok demektir” diyen vekil de çıkmıştı hatırlarsanız. Zaten AKP den önce ne buzdolabı vardı ne de ambulans! Ulaşımımızı kağnı ile gerçekleştiriyorduk. Bu halimize bakmadan Avrupa Birliğine girmeye kalkmıştık, onlar da bize umut vermişti. Bunun üzerine nereden bulduysak artık, başkentte gündüz vakti havai fişek patlatmıştık!
Sonra iktidar aldı sazı eline, ne de olsa alnı secdeye varan insanlardan oluşan bir bürokrasi kurunca, her şey güllük gülistanlık olacaktı, hatta bir ara oldu da ama ne olduysa bazıları ben hepsini isterim dedi. İşler orada sarpa sardı biraz ama olsun, iktidarımız hemen anayasa değişikliği ile tüm ipleri eline aldı da bugün çöpten bile olsa, kuru da olsa yiyecek ekmek bulabiliyoruz. Hatta şimdi yılbaşında hem asgari ücrete hem emekli maaşına zam yapacak, hah işte o zaman o ekmeğin yanına biraz katık da ekleyebileceğiz.
Bir de benim aklıma birisi daha geldi sizinle onu da tanıştırmak isterim. Adı Jomo Kenyatta, 20 Ekim 1893 tarihinde Gatundu’da doğdu. Doğu Afrika’nın en ünlü kabilesi olan Kikuyular’a mensuptu. Asıl adı Kamua Ngengi’ydi. Çocukluğu İskoç misyonerlerin himayesi altında geçti. 1922 yılında Kikuyu Merkez Birliği’ne katılarak partinin genel sekreteri oldu. 1929’da da Kenya halkının savunuculuğunu yapmak üzere Londra’ya gönderildi. Burada bir üniversiteye girerek eğitim almaya başladı. Bunun yanında ünlü antropoloji profesörü Milanovaski’nin de en seçkin öğrencileri arasında yer aldı. Daha sonra Rusya’ya giderek Moskova Üniversitesi’nde antropoloji okudu. 1945’de de Manchaster’de toplanan Pan-Afrika Federasyonu Kongresi’nin yöneticiliğini yaptı. 20 Ekim 1952 tarihinde Kenya’da ortaya çıkan Mau Mau ayaklanması sırasında da tutuklanarak 7 yıl hapis ve 1 yılda sürgün cezasına çarptırıldı. Bu isyanın sonucunda 20.000’i aşkın sivil Britanyalı koloniciler tarafından katledildi. 1963 senesinde de ülkede sömürge yönetimi son bularak Kenya Cumhuriyeti kuruldu. Bunun üzerine Kenyatta, önce başbakanlığa sonra da devlet başkanlığına getirildi. Jomo Kenyatta 22 Ağustos 1978 tarihinde Mombasa’da hayatını kaybetti.
Diyeceksiniz eee? Biz bunu nereden bileceğiz. Aslında kendini tanımasanız da, onun söylediği bir şey onu biliyorsunuz.
Kenya’nın kurucu devlet başkanı Jomo Kenyatta nın söylediği şey şu:
“Beyaz Adam Afrika’ya geldiğinde, ellerinde İncil, bizim elimizde ise topraklarımız vardı… Bizden gözlerimizi kapatıp dua etmemizi istediler… Gözlerimizi açtığımızda, bizim elimizde incil, onların elinde ise topraklarımız vardı...”
Nasıl hatırladınız mı?
Ne bileyim işte bunu da bilgi olarak vereyim dedim. Belki lazım olur.