Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMM), Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurumlar vergisi beyan ve ödeme süresini uzatmama kararını sert bir dille eleştirdi. Oda Başkanı Hüseyin Halil, yapılan basın açıklamasında bu kararın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, hem meslek mensupları hem de işletmeler üzerinde yaratacağı olumsuz etkilere dikkat çekti.
GELİR İDARESİ SÜRENİN UZATILMAYACAĞINI DUYURDU
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMM) Başkanı Hüseyin Halil, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kurumlar vergisi beyan ve ödeme süresinin uzatılmayacağı yönündeki kararının ardından basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi.
Başkan Halil, dün saat 17:00’de Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan duyurunun ardından bu açıklamayı yapma zorunluluğu hissettiklerini belirtti. Söz konusu kararın sadece serbest muhasebeci mali müşavirleri değil, aynı zamanda hizmet verdikleri binlerce işletmeyi ve dolaylı olarak ülke ekonomisini de olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını vurguladı.
“YETKİLİ MAKAMLAR HAKLI TALEPLERE DUYARSIZ”
Nisan ayının 49 adet beyan ve bildirim verme zorunluluğu ile meslek takviminin en yoğun dönemlerinden biri olduğunu hatırlatan Halil, daha önce dile getirdikleri resmi ve idari izin sürelerinin beyan ve bildirim sürelerinin sonuna eklenmesi yönündeki haklı taleplerine yetkili merciler tarafından duyarsız kalındığını ifade etti.
Halil, 2024 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, e-defterlerin oluşturulma ve imzalanma süreleri ile elektronik defter beratlarının yüklenme sürelerinin uzatılması yönündeki taleplerini 18 Nisan 2025 tarihinde ilgili bakanlık ve TÜRMOB’a resmi yazılarla ilettiklerini aktardı.
Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Nisan ayında toplam 10 günlük resmi ve idari izin bulunduğuna dikkat çeken Başkan Halil, enflasyon muhasebesi uygulamasının olduğu bu dönemde meslektaşlarının ve çalışma arkadaşlarının tüm özverisine rağmen beyan ve bildirimleri yetiştirme imkanlarının olmadığını söyledi.
“MESLEKTAŞLARIMIZA ADETA ZULMEDİLİYOR”
Dini ve resmi tatillerde Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından meslektaşlarına adeta zulüm edildiğini savunan Halil, “Sizler hep çalışın. Kendinize ve ailenize vakit ayırmayın. Sadece Hazine’ye para girişi olması için vergi beyanlarını yapın denilmektedir” ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinde ve deprem felaketlerinden sonra dahi hayatlarını riske atarak çalışan meslektaşlarına yapılan bu değersizleştirmenin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Halil, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki bazı bürokratların işlerinin önemini tam olarak idrak edemediğini ve bu hataların bedelini meslektaşlarının ödememesi gerektiğini dile getirdi.
“KEYFİ BİR İSTEK DEĞİL, ZORUNLULUK”
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan talep ettikleri kurumlar vergisi beyanname süresinin uzatılması talebinin keyfi bir istek değil, bir zorunluluk olduğunun altını çizen Halil, bu haklı taleplerinin karşılık bulmamasının hem beyannamelerin sağlıklı ve hatasız bir şekilde hazırlanmasını riske attığını, hem mali müşavirler üzerinde aşırı bir baskı oluşturduğunu, hem de olası hatalar ve eksiklikler nedeniyle mükelleflerin cezai yaptırımlarla karşılaşma riskini doğurduğunu kaydetti.
Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergilerin doğru, eksiksiz ve zamanında toplanmasında kilit rol oynayan bir meslek grubu olduklarının bilinciyle hareket ettiklerini belirten Başkan Halil, Gelir İdaresi Başkanlığı ve ilgili tüm kurumlardan gelecekte beyan süreleri belirlenirken mali müşavirlerin fiili çalışma koşullarını, artan iş yükünü ve içinde bulundukları zorlukları daha fazla dikkate almalarını ve makul süre uzatımı taleplerine daha yapıcı ve anlayışlı bir yaklaşım sergilemelerini önemle rica etti.