Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), Bursa’da inşası tamamlanan Lösemili Çocuklar Bilim ve Doğa Köy Enstitüsü’nü düzenlediği bir törenle hizmete açtı. LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, “Türkiye’nin modern ilk köy enstitüsünü biz açtık. Müthiş bir proje gerçekleştirdik” dedi. Açılış etkinliğinde, vakfa kayıtlı Canım Kardeşim Ders Evi öğrencileri, iyileşmiş gençler ve LÖSEV aileleri koro gösterileriyle sahne aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı ve Nilüfer Halk Dansları Topluluğu’nun performanslarıyla coşkulu bir atmosfer oluştu. Açılışa, LÖSEV’in kurucusu Dr. Ezer, Genel Koordinatör Hülya Ünver, LÖSEV gönüllüleri, iyileşmiş gençler ve aileleri katıldı.
ATATÜRK İLKELERİ IŞIĞINDA EĞİTİM
Bursa’nın Acemler Mevkii’nde kurulan bu özel eğitim köyü, lösemili çocuklara çağdaş eğitim imkanları sunmayı hedefliyor. Cumhuriyet’in eğitimde fırsat eşitliği ilkelerinden ilham alınarak hayata geçirilen enstitü, hem doğayla iç içe hem de Bursa’nın merkezinde konumlanıyor. Uludağ’ın eteklerinde, köy evlerini andıran mimarisiyle çocuklar, bilim, sanat ve oyun dolu bir ortamda vakit geçirebilecek.
Köy, yaklaşık 2000 metrekare kapalı alan ve 6000 metrekare peyzaj alanına sahip olup, Türkiye’nin dört bir yanından gelen çocukları ağırlayarak 65 kişilik konaklama imkanı sunuyor. LÖSEV, burada çocukların hastalıklarını unutarak iyileşme süreçlerine destek olacak etkinlikler düzenleyecek. Sanat ve spor atölyeleri gibi birçok birim, çocukların hizmetine sunulacak.
EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ
Köy Enstitüsü, Anne Çocuk Terapi Atölyesi, kafeterya, konferans salonu, el işleri atölyesi, drama ve müzik atölyeleri, oyun ve spor atölyeleri, amfi tiyatro, kütüphane ile dil eğitim sınıfları gibi çeşitli alanları içeriyor. Bu tesis, lösemili çocukların eğitim hayatında fırsat eşitliği sağlamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. LÖSEV, bu özel köyü, rahmetli Ali Muhittin Dinçsoy’un bağışladığı arazi üzerine inşa etti.
UMUT DOLU BİR GELECEK
Dr. Ezer açılışta şöyle konuştu:
“Her gün kocaman bir felaketle karşı karşıyayız bir gün bakıyorsunuz yeni doğan bebekler üzerinde bir cinayetler işleniyor bir bakıyorsunuz bir kızımız hunharca öldürülüyor. Büyük bir bomba patlıyor şehitler veriyoruz ama bunlar biliyoruz ki birilerinin yazdığı senaryodaki aktörler. Fakat Türk halkı Atasına, ülkesine her şeye rağmen sahip çıkıyor. Hasan Ali Yücel bu ülkeye çok büyük hizmetleri oldu. Köy Enstitüleri müthiş bir eserdi müthiş bir kalkınma hamlesiydi o gün bir sürü öğretmen çok yoğun yetişen sanatı da bilimi de geleceği de toprağa da köylülüğü de en sanatlarında öğrenen öğretmenler Türkiye’nin geneline yayılacaklar ve bütün halkı aydınlatacaklardı ne yazık ki kısa bir süre sonra kapattılar. İnanın arkadaşlar kapanmasaydı biz bugün gerçekten dünya lideri bir ülke olurduk. O yıllarda ülke savunulurken padişah sarayında sadece koltuğunu korumak için herkese taviz verirken ve ülkemiz parçalanıp yok olurken Atatürk çıktı ve bu ülkeyi kurtardı Cumhuriyeti kurdu. Ne mutlu bize de bu güzel eserin açılışını yapacağız. Söz verdik sevgi, iyilik ve umut dolu mücadelemizde biz kazanacağız.”
Bursa Görüş