Bursa Kent Konseyi’nin 91. Olağan Genel Kurulu, “Katılımcı ve Planlı Bir Kent İçin: Hayalimizdeki Bursa’ya Doğru” temasıyla Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Genel kurulda, Bursa’nın geleceği ve 2050 vizyonu masaya yatırıldı.
Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, konuşmasında katılımcılığın demokrasinin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak, geride kalan bir yılda yürütme kurulu, meclisler ve çalışma grupları ile birlikte özverili çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Katılımcı Demokrasi Vurgusu ve Bir Yıllık Faaliyetler
Katılımcı demokrasinin yaygınlaşması adına önemli görevler üstlenen Bursa Kent Konseyi yönetimi, başarılı bir yılı geride bıraktı. Seçimsiz gerçekleşen 91. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy’un yanı sıra Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Elvan Atay Özkan, Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Mehmet Us, Yürütme Kurulu Üyeleri, meclis ve çalışma gruplarının temsilcileri ile çok sayıda gönüllü katılım sağladı.
Bursa’nın Geleceği İçin Planlama ve Vizyon Sunumları
Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından divan seçimi yapıldı ve sunumlara geçildi. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Şehir Planlama Şube Müdürü Deniz Tireci, Bursa Planlama Ajansı’nın faaliyetleri ve 2050 vizyonu doğrultusunda hazırlanan Çevre Düzeni Planı ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. Tireci’nin ardından, Bursa Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, “Mekânın Sağlığı Üzerine Düşünmek” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Halkın Görüşleri Çevre Düzeni Planına Dahil Edildi
Bursa Planlama Ajansı öncülüğünde bilimsel temellerle hazırlanan 1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı çalışmalarına vatandaşları da dahil etmek amacıyla 17 ilçede “Hayalimizdeki Bursa’yı Konuşuyoruz” temasıyla halk buluşmaları düzenlendiği hatırlatıldı. Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, bu buluşmalar sonucunda Bursalıların ilçe ve kent hakkındaki görüş ve önerilerini içeren iki ayrı rapor hazırlandığını ve bu verilerin Planlama Ajansı ile paylaşıldığını aktardı.
Aksoy, merkez ilçelerde ulaşım, hava kirliliği ve deprem konularının, dağ ilçelerinde ise göç sorununun öne çıktığını belirtti. Aksoy, “Katılımcılık anlayışıyla hazırlanacak ve Bursamızın tüm paydaşlarının onaylayacağı bir sürece halkın katılımını sağlamak adına 17 ilçemizde halk buluşmaları düzenledik. Daha yeşil, daha beyaz ve daha mavi bir Bursa oluşturulması hedefine destek vermeye çalıştık. Katılımcılar yaşadıkları bölgenin güçlü ve zayıf yönleri ile beklenti ve önerilerini paylaştı. Bu kapsamda Planlama Ajansı öncülüğünde hazırlanan Çevre Düzeni Planı’nda akademik çalışmaların yanına sivil toplumun sözünü de eklemiş olduk” dedi.
Genel kurul, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Aksoy’un sunumunun ardından dilek ve temennilerle sona erdi.