1 Ocak 2025’ten itibaren trafik sigortasında önemli değişiklikler yürürlüğe giriyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan yeni düzenlemelerle, hem sigorta şirketleri hem de sürücüler için önemli yenilikler hayatımıza giriyor.
Engelli Bireylere Müjde: Prim İndirimi
Engelli bireyler için sevindirici bir haber geldi. Engelli kimlik kartı bulunan ve Ulusal Engelli Veri Sistemi’ne kayıtlı bireylere trafik sigortası primlerinde %20 indirim uygulanacak. Bu sayede engelli vatandaşlarımız, trafik sigortası giderlerinde önemli bir tasarruf sağlayacak.
Sigorta İptali Durumunda Yeni Düzenleme
Sigorta poliçenizi iptal etmek istediğinizde dikkat etmeniz gereken önemli bir detay var. 1 Ocak 2025’ten itibaren, sigorta poliçesini iptal eden sürücüler, asgari ücretin %2’sinden az olmamak üzere bir ücret ödemek zorunda kalacak. Ayrıca, primin %80’i sigorta acentesine komisyon olarak ödenecek. Bu düzenleme, sigorta şirketlerinin ve acentelerin haklarını korumayı amaçlıyor.
Trafik Sigortası Primlerinde Artış
Ne yazık ki, yeni yılda trafik sigortası primlerinde artış yaşanacak. Bazı araç gruplarında %10, bazı gruplarda ise %5 oranında prim artışı öngörülüyor. Bu artışın, sigorta şirketlerinin maliyetlerindeki artışa bağlı olduğu belirtiliyor.
Havuz Sistemi ile Daha Adil Dağılım
Uzun süredir konuşulan havuz sistemi, 2025 yılında hayata geçiyor. Bu sistem sayesinde, prim ve hasarların daha adil bir şekilde dağıtılması hedefleniyor. Prim ve hasarların %50’si sigorta şirketleri arasında eşit olarak paylaştırılacak, kalan %50 ise şirketlerin son 3 yıllık prim paylarına göre dağıtılacak. Bu sayede, bazı şirketlerin yüksek riskli sürücüleri sigortalamak zorunda kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN YÖNETMELİK ŞU ŞEKİLDE:
“MADDE 1- Yönetmeliğin 4’üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklendi:
“(10) Kurum, 12/5/2023 tarihli ve 32188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Engelli Bireylere Kimlik Kartı Verilmesine ve Ulusal Engelli Veri Sistemi Oluşturulmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı kişiler için düzenlenecek sigorta sözleşmelerinin primlerinde %20’ye kadar indirim uygulaması getirebilir.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 11’inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırıldı.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin geçici 9’uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirildi:
“GEÇİCİ MADDE 9- (1) Sigorta poliçesinin ilgili mevzuat çerçevesinde sonlandırılması durumunda sigorta şirketine tahakkuk eden prim, poliçenin sonlandığı tarihte geçerli aylık brüt asgari ücret tutarının %2’sinden az olamaz. Bu primin %80’i acente komisyonu olarak tahakkuk ettirilir. Bu fıkra kapsamında yapılan hesaplama sonucunda bulunan tutarların küsuratlı olması halinde bu küsuratlar bir üst tam sayıya iblağ edilir.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin geçici 11’inci maddesinin ikinci fıkrasına üçüncü cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklendi, aynı fıkranın mevcut dördüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklendi:
“Hasar maliyet endeksi değişim oranının sıfırın altında olması durumunda, söz konusu oran sıfır olarak dikkate alınır.”
“Kurul; hasar frekansı, hasar maliyetleri ve ilgili diğer hususları göz önünde bulundurarak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı; tüm araç grupları ve basamakları için sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya, ayrıca araç grubu ve basamak bazında ilave %2’ye kadar artırmaya yetkilidir.”
“(16) 1/1/2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak azami primler, 2024 yılı Aralık ayında uygulanan azami primlere; taksi, minibüs (sürücü dâhil 10-17 koltuk), otobüs (sürücü dâhil 18-30 koltuk), otobüs (sürücü dâhil 31 ve üstü koltuk), kamyon ve çekici araç gruplarında %10, diğer araç gruplarında %5 eklenerek uygulanır.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 13 ve Tablo 14 ekteki şekilde değiştirilmiş, aynı eke Tablo 16’dan sonra gelmek üzere ekteki tablolar eklenmiş ve mevcut Tablo 16’dan sonra gelen “Tablo 9, 10/A, 11 ve 15 için dipnotlar:” ibaresi “Tablo 9, 10/A, 11, 15 ve 17 için dipnotlar:” şeklinde değiştirildi.
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin Ek-4’ünün 1 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı ekin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı eke aşağıdaki geçici madde eklendi.
“0, 1, 2 ve 3. basamaklarda bulunan tüm araç grupları ile 4, 5, 6, 7 ve 8. basamaklardaki taksi, minibüs (sürücü dâhil 10-17 koltuk), otobüs (sürücü dâhil 18-30 koltuk) ve otobüs (sürücü dâhil 31 ve üstü koltuk) türündeki araç grupları Havuz kapsamındadır.”
“Madde 3: Prim ve Hasar Paylaşımı
(1) Havuz kapsamındaki poliçelere ilişkin primler ve ödenen hasarlar sigorta şirketleri arasında, trafik sigortası primlerinden ilgili ayda aldıkları paya göre her ay dağıtılır. Bu pay her ayın sonunda hesaplanıp ilgili ayın pay dağıtımında kullanılır.”
“Geçici Madde 1: 1/1/2025 Tarihine Kadar Olan Döneme İlişkin Prim ve Hasar Paylaşımı
(1) 12/4/2017-31/12/2024 (dâhil) tarihleri arasında düzenlenmiş olan Havuz kapsamındaki poliçelere ilişkin primler ve ödenen hasarların sigorta şirketleri arasında paylaşımı iki aşamalı olarak hesaplanır. Primler ve ödenen hasarların %50’si sigorta şirketleri arasında eşit olarak paylaştırılır. Kalan %50 ise sigorta şirketlerinin trafik sigortası primlerinden son 3 yıllık dönemde aldıkları paya göre hesaplanır. Bu pay her yılın başında hesaplanıp yıl boyunca sabit kalır. 2017 yılı için bu pay, 1/1/2014-12/4/2017 tarihleri arasındaki döneme ilişkin trafik sigortası primleri esas alınarak hesaplanır.”
Yönetmeliğin; 2’nci maddesi 5 Aralık 12 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yönetmeliğin 3’üncü ve 6’ncı maddeleri 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Yönetmeliğin Diğer hükümleri ise yayımı tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi”
Kaynak: MyNet