Veli-Der Bursa Şube Başkanı Barış Dinga, yönetmelikte yapılan değişiklikle bu sene ilk defa uygulamaya geçen ve 9. sınıf öğrencilerine getirilen sınıf tekrarı uygulamasıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı. Dinga bu uygulama nedeniyle ülke genelinde ve Bursa’da binlerce öğrencinin sınıfta kaldığını, aileler ve öğrencilerin büyük mağduriyetler yaşadığını savunarak, velilerin bu konudaki taleplerini dile getirdi.
Veli-Der’in açıklaması şöyle:
“Bilindiği üzere uzunca bir aradan sonra, geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında başlamak üzere, “Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikle, 9. sınıflara dönük “sınıf tekrarı uygulaması” getirildi. Bu uygulama nedeniyle ülke genelinde ve Bursa’da, on binlerce öğrenci sınıflarında kalarak aileler ve öğrenciler büyük mağduriyetler yaşamaktadır.
Eğitim sistemimizin tek tipçi, ezberci, bilimsellikten uzak, öğrenmeye ve yaratıcılığa dayalı olmayan düzeninden dolayı yeterince problem yaşanıyorken, daha doğru dürüst bir hazırlık yapmadan, yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle bir anda böyle bir uygulamaya geçilmiş olmasından dolayı ülke genelinde onbinlerce ve elbetteki Bursa’da da binlerce öğrencimizi ve aileleri mağdur duruma düşürmüştür.
Çeşitli okullardan Veli-Der’e bu doğrultuda pek çok şikayet gelmektedir. Şikayetleri velilerin ağzında ifade edelim;
Ortaokul’dan Lise’ye geçerken çocuklarımızın yaşadığı adaptasyon sorunlarıyla boğuşurken ve eğitim sistemindeki bunca sıkıntı, soruna rağmen bir çırpıda yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle sınıfta kalmanın getirilmesi, meseleyi daha kavrayamadan hepimizi ilave sorunlarla yüz yüze bırakmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı yaygın şekilde çocukların sınıfta kalma durumuyla karşılaşacağını öngörmüş olmalı ki, riski azaltmak amacıyla yönetmelik maddesi çıkartıldı.
Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki Önleme, Müdahale ve Yönlendirme Hizm. Madde 59/A da “Sınıf tekrarı riski olan öğrencilere yönelik önleme, müdahale ve yönlendirme KOMİSYONU kurulur. Bu komisyon, müdür veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında, ilgili okul zümre başkanları, rehber öğretmen ve sınıf rehber öğretmeninden oluşur. Komisyon; a) Eğitim ve öğretim yılının birinci ve ikinci dönemi sonunda, ayrıca ihtiyaç olması durumunda komisyon başkanının çağrısıyla toplanır. b) Birinci dönemin sonunda başarısızlık nedeniyle sınıf tekrarı riski olan öğrencileri belirler, ikinci döneme yönelik öğrenci merkezli zorunlu müdahale planı yaparak okul müdürünün onayına sunar, bu planı öğrenci ve veli ile paylaşır” denmektedir.
Bir çok okulda, yönetmeliğin bu maddesinde tarif edilen KOMİSYON’lar kurulmamıştır. Bu kritik önemde bir konudur. Veliler demektedirler ki “bu nedenle çocuğun sınıfta kalma durumunu görecek ve zamanında müdahale edecek bir işleyiş de olmamıştır. Kurulmuş olsa idi “Komisyon”ların böyle bir görevi olacaktı. İster istemez bir müdahale planları olacaktı ve kalma durumu olan çocuklar erkenden görülebilecek, çocuğun başarısını artırmayla dönük performans, proje v.b ödevler için zamanları olurdu. Bizlerle temasa geçilse biz de seve seve işbirliğinde bulunur ve bugün bu mağduriyetleri yaşamazdık” demektedirler.
Veli Der Bursa olarak bize gelen şikayet ve talepleri değerlendirdiğimizde üzülerek görmekteyiz ki, Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanmış olan yönetmelik maddeleri, Bursa İlimiz okullarında uygulanmamıştır. Görebildiğimiz kadarıyla okullarda çocuklarımızın sınıfta kalmaması için çocuğun leyhine olabilecek olanaklar veliye ve öğrenciye sağlanmamıştır.
Kritik durumdaki 9.sınıflarla ilgili özel bir çaba içerisine girilmemiştir.
Burada birinci derecede sorumluluk sahibi olan Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapılması gerekenleri ne yazık ki yapmamıştır.Böylesine kritik bir konuda kendi yönetmeliğinin uygulanıp uygulanmadığını denetlememiş, takipçisi olmamıştır. Bir çok okuldan sınıfta kalma bilgileri gelmektedir. Bakanlık ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü sınıfta kalmıştır.
Her şey ortadayken, durumun düzeltilmesine dönük hak talebinde bulunan, okul idarelerine başvuran velilere idareciler “velilerle sürekli iletişim kurduk, konuyu anlattık ancak öğrenciler ve veliler ilgisiz kaldılar” diyebilmektedir.
Bu konuda Veli Der olarak velilerimizle temas halindeyiz. Çok fazla şikayet var, mağduriyet var. Eğitim sistemindeki yığınla sorunu ve yanlış uygulamaları görmezden gelerek suçu ve sorumluluğu öğrenciye ve veliye atan okul idarecilerine sesleniyoruz. Savunmalarınızı aileleri ve çocukları suçlamak üzerine yapmayın.
İl Milli Eğitim Müdürlüğüne sesleniyoruz; sene başında bakanlığın çıkardığı ve bu konudaki açıkları kapatabilecek maddeleri ihtiva eden yönetmelik maddeleri okul idareleri tarafından uygulanmadığından büyük mağduriyetler yaşanmaktadır. İlgili yönetmelikleri uygulamayan okul idarecilerini görevden uzaklaştırın.
Ve en önemlisi;
İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, hiç olmazsa bu saatten sonra sorunu çözmeye dönük adımlar atmanızı bekliyotuz. Çocuklarımızın 10.sınıftan eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için, durumu telafi etmeye dönük sınav hakkı dahil olmak üzere, yasa ve yönetmelikte öğrencinin leyhine olabilecek hususların kullandırılmasını sağlayınız.
Her biri cevher olan çocuklarımızı bu kritik yaşlarında okula ve eğitime küstürebilecek sonuçlar doğurabileceğini ve sizin de birer veli olduğunuzu unutmadan, sorunun çözümüne dönük olumlu yönde adımların zaman kaybetmeden atılmasını biz Veli Der olarak talep ediyoruz.”