Bursa’daki ilk ve orta dereceli okullar konusundaki sıkıntıları daha önceki yazılarımda aktarmıştım. Meslek ağabeylerimizin pek sevdiği, bir konuya dair gelişmelerin de haber yapılması anlamına gelen “fikri takip” yaklaşımı gereğince, bu konularda herhangi bir gelişme var mıdır, bir göz atayım dedim, Osmangazi’den başlamaya karar verdim.
Öyle ya, adını Osmanlı Devleti’nin kurucusundan alan, Bursa’nın en büyük merkez ilçesi Osmangazi ülkemizdeki 56 ilden daha büyük bir yerleşim birimi olduğundan, herhalde sorunlarının öncelikli olarak çözülmesi planlanıyordur?
Osmangazi’nin durumu şöyle:
136 mahallesi bulunan Osmangazi’de ilkokul sayısı 84, ortaokul sayısı 55, Anadolu lisesi sayısı 20, imam hatip lisesi ve Anadolu imam hatip lisesi 12, imam hatip ortaokulu sayısı 19 adet… Osmangazi’de tam 52 mahallede ilkokul yok, 44 mahallede ise ilk veya orta kademede hiç bir okul yok. Bu nasıl olur demeyin, Devr-i Ak Parti’de oluyor böyle değişik şeyler, mahallede zaten hiç okul yok ve yapılmıyor ya da mevcut okullar yıkılıyor, plan-program var mı belli değil, ‘hemen yeniden yapılacak’ deniliyor, bekle ki göresin!
Bursa’nın en eski mahallelerinden biri Çekirge örneğin… Çekirge Mahallesi’nde ilkokul yok. Herkesi çok şaşırtan bu bilgiyi de vesileyle gündeme taşımış oldum. Aslında Çekirge’nin eskiden bir ilkokulu vardı. “Ambülans yoktu, traktör yoktu, buzdolabı bile yoktu” zannedilen Eski Türkiye zamanında Çekirge’de 1963’te faaliyete geçirilmiş 1. Murad İlkokulu, bundan yaklaşık 2 yıl kadar önce, “depreme dayanıksız yenisi yapılacak” diye yıkılmıştı, tahmin ettiniz değil mi, yıkıldı ve yapılmadı. Yerinde halâ yeller esiyor.
Bize eyvah ki, “fikri takip” bile mahcup oldu…
Çekirge’de dahi bir gelişme olmadığına göre, tablo umut kırıcı…
Osmangazi ve okullarla ilgili ilk yazımın yayınlandığı günlerde Çekirge Mahallesi’nin eski muhtarı Mehmet Taşkeser’den aldığım bir bilgi vardı, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, 1. Murad İlkokulu’nun 2024’te hafriyatının tamamlanacağı, 2025’te de inşaatına başlanacağı yolundaki ifadelerde bulunmuştu. “Hele hafriyata başlansın!” dedim, malum iktidar vekillerinin iyi niyetlerine rağmen, merkezi bürokrasi yürümediğinden, memlekette vaziyet kötü… Bakanlar’ın eski bakanlar ile ilgisi yok. Bakanlar sadece Cumhurbaşkanı’na karşı sorumlu, TBMM devreden çıkmış, denetleme görevini bile yapamaz durumda, bu da yetmiyormuş gibi bu “atanmış bakanlar”, soru önergelerine cevap dahi vermiyor, üstelik TBMM çatısı altında “milletvekillerine ayar çekme” hakkını ve haddini kendilerinde buluyorlar. Hal böyle olunca, ne yapsın Refik Özen?
Nitekim bu okul konusu da kaygılandığım gibi oldu, günler günleri kovaladı, 2024 ağır ağır sahneden çekildi, 2025’e girdik.
1.Murad İlkokulu arazisinde ne hafriyat var, ne temel!
İLGİLİ ARŞİV YAZISI
Tayfun Çavuşoğlu yazdı: Osmangazi’de 44 mahallede hiç okul yok, farkında mısınız?
AK Parti iktidarı, kurmaca tv dizileriyle yüceltip efsaneye dönüştürdüğü II.Abdülhamit‘in yaptırdığı “Bursa Hamidiye Medrese-yi Muallimini” yani “Bursa Muallim Mektebi” binasını da yıktı mesela! Son dönemde Çelebi Mehmet Lisesi olarak hizmet veren bu okul binasının yenisini de ısrarla yapmıyor. Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu bu konuda ne diyor bilmiyoruz. Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Sezer ne diyor? Haberimiz yok!
Bu okulun yıkılma gerekçesi, deprem dayanıksızlığı… Soruyoruz, peki yeniden yapılmama ya da sürüm sürüm süründürülme gerekçesi nedir?
“Menemen’de yobazlar tarafından katledilen Şehit Asteğmen Kubilay’ın mezun olduğu okul olmasının, bu geciktirilme ve süründürülmeyle bir ilgisi var mı?” diye merak etmeden duramıyor insan?
Sözü Çekirge Mahallesi eski Muhtarı Mehmet Taşkeser‘den aldığım mektubu özetleyerek tamamlayalım:
“Yazınızı okudum ama Bursa MEB’in karnesi zayıf demek yalan olur, karne sıfırdır.
Ben doğma büyüme Çekirge mahallesinde yaşıyorum ve mahallenin 30 yıl muhtarlığını yaptım. Benim de okuduğum Birinci Murat İlkokulu tüm çevre mahallelerindeki çocukların okulu olarak hizmet etmiştir. Maalesef 1960 yılında Bursa’ya yüksek okul binası olarak düşünülerek yapılan ama ilkokul olarak hizmet veren okulumuz, 2 sene önce depreme dayanıklı değil diye yıkıldı ve tüm Çekirge öğrencileri 2 km uzaklıktaki Şehit Sinan Acar İlkokulu’na gidiyorlar. Yani Bursa’mızın en büyük mahallerinden biri olan Çekirge de hiç okul yok iki senedir.
Bu konuda gerek şimdiki muhtarımız gerekse ben ve tüm Çekirgeliler Milli Eğitim Müdürlüğü’ne durumu anlatmamıza rağmen hiçbir müdahale yapılmadı. Virane bir şekilde duruyor. Konuyu Sayın Milletvekili Refik Özen’e aylar öncesinde anlattım. Kendisi müjdeli haberi vermişti aylar öncesinde. Demişti ki, “Bu sene içersinde hafriyatı yapılacak ve 2025 de inşaata başlanacak.” Tabii tüm Çekirgeliler bu müjdeye çok sevinmişti. Ama Özen’e “Sene bitiyor, hafriyata başlanmadı” diye sorduğumda, sevindirici bir haber veremedi. Çünkü bürokrasi çok ağır işliyordu, gecikme oluyordu. Oysa iktidarın vekili bile bu bürokrasiyi aşamıyorsa, biz kimden hizmet alacağız?
Ben yine de bir Çekirgeli olarak, bu okulumuzun inşaatına başlanacağını ümit ediyor ve bekliyorum. İnşallah okulumuza biran önce kavuşuruz.”