Bursa’nın tarihine dair bulunabilen her türlü kaynağı tek bir çatı altında toplama fikri size de çılgınca gelmiyor mu? Üstelik kamu gücüyle değil, kişisel gayretlerle! Tabii ki biliyorsunuz, Türkiye’de hiçbir başarı cezasız kalmaz… Kalmadı nitekim… Ve “bir kütüphanenin hayatta kalma mücadelesi” böylece ortaya çıktı. Çok detay gerekmiyor bana göre… Çünkü gerçekler bazen çok yürek burkucu olabiliyor. Hiç moral bozmadan, detaylara takılmadan geleceğe bakmak gerekiyor.
Gelişmeleri çok kısaca özetleyeyim…
Mümin Ceyhan bu kentin eskilerinin yakından tanıdığı bir isim… TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa şubesi’nin eski başkanlarından, bir çok STK’da görevler almış bir Bursa gönüllüsü, bir dönem siyasetle de yakından ilgilenmiş bir isim. Çağdaş Eğitim Kooperatifi’nin kurucularından biri olduğunu da hatırlatmam gerek… Bursa Defteri ve Bursa Ansiklopedisi gibi iki değerli girişimin kentimize kazandırılması noktasında başrolü oynadı.
Mümin Ceyhan’ın önemli bir hedefi vardı: Bir Bursa Kütüphanesi oluşturmak… Benim de uzunca bir süre mesai arkadaşlığı yapmış olmakla onur duyduğum sevgili ağabeyimiz Yılmaz Akkılıç’ın da önerileri çerçevesinde fikri olgunlaştırmaya başladı. Bursa’ya dair ne varsa, ne toplanabiliyorsa bu kütüphanede olacaktı. Kütüphanede yer alacak eserler için tek koşul vardı: Bursa’ya dair olmak…
Yılmaz Akkılıç’ın 28 Nisan 2010’daki beklenmedik vefatı, Mümin Ceyhan için işaret fişeği oldu adeta… Fikir aşamasındaki kütüphaneyi gerçekleştirebilmek için birkaç hafta içinde hızla harekete geçti. Kuruluş çalışmaları mayıs 2010’da başlayan bu kütüphane bir yıl bile dolmadan 12 Mart 2011 tarihinde hizmete girdi. Mümin Ceyhan Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi Bursa’ya böyle kazandırıldı.
Görükle’de Ünikent Evleri’nin alt katında hizmet veren Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi bir araştırma ve ihtisas kütüphanesi olup Bursa ile ilgili araştırma yapmak isteyen herkesin kullanımına açık tutuluyor. Kütüphane, Bursa’nın öz değerlerinin korunması ve geliştirilmesi için kent hakkında yapılacak tarih, sosyoloji, bilim, coğrafya gibi araştırmaları destekliyor. Ayrıca her yıl çeviri, bilim ve edebiyat serileri adı altında bu konularda yapılacak özgün çalışmaları kitap haline getirerek Bursa kültür hayatına yeni ürünler kazandırıyor. Kütüphanede Türkçe ve değişik yabancı dillerde temel danışma kaynakları ve sözlükler ile birlikte kataloglanmış binlerce materyal bulunuyor.
Peki ziyaretçilerinden hiçbir ücret talep etmeyen, gereği Mümin Ceyhan’ın şirketi tarafından karşılanan bu çok özel kütüphane neden bitkisel hayata girdi? Çünkü Ünikent Evlerinde konaklayan öğrenciler kimi prosedürler gerekçe gösterilerek taşınmaya zorlandı. Öğrenciler gidince de kütüphanenin kapısını çalan kalmadı. Bitkisel hayat dediğim bu. Ziyaretçisi yoksa, kütüphane neye yarar?
Mümin Ceyhan, konuyu anlatırken çok hüzünlüydü. Özetle şöyle diyordu:
“Sadece Bursa konulu binlerce doküman ve Bursa kitabı var. Kütüphanenin daha merkezi bir noktada, herkesin erişimine açık olabileceği bir yere ihtiyacımız var. Bireysel olarak maalesef bu sorunu çözemedim. Kütüphane personeli ve işletme giderlerini de gerekiyorsa karşılamaya devam edeceğim. Bu çerçevede asla kişisel bir beklenti söz konusu değil. Ben bu kütüphanenin açık kalabileceği bir fizikî mekân konusunda destek istiyorum.”
Bir kütüphanenin hayatta kalma mücadelesi dediğim konu budur.
Peki Bursa’nın tarihine kim sahip çıkmalı?
Sanıyorum bu konuda her kurum ve herkesten önce belediyelerin inisiyatif alması gerek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey‘in bu sorunun çözümüne dair bir adım atacağına ve kendi alanında özel bir yeri olan bu kütüphanenin yaşamasını sağlayacağına inanıyorum.
KÜTÜPHANENİN ENVANTERİNDE NELER VAR
Kütüphanenin 6 Haziran 2024’deki envanteri şöyle.
Matbu Kaynaklar toplam: 18.958
Kitap (Bursa konulu): 3.907 Kitap(Genel içerikli) :1104
Broşür: 1.430 Makale: 6.100
Tez: 463 Süreli yayın: 5.473
Fotoğraf: 45 Görsel-işitsel kaynak: 100
Afiş: 260 Dava Dosyası: 18
Harita: 35 Yazma Eser: 13
Dijital Kaynaklar Toplam 26.165
Kitap: 3.963 Broşür: 69
Makale: 2.408 Tez: 409
Süreli Yayın: 93 Fotoğraf: 19.189
Görsel-işitsel kaynak: 34
Yedek kitap: 1.906
Matbu ve Dijital Kaynak toplamı: 45.123